Hvem opfandt fodbold? Hvor og hvornår det smukke spil blev opfundet

Vi kiggere nærmere på hvem og hvornår fodbold blev opfundet.

Det er svært at forestille sig en verden uden fodbold, men sporten som vi kender den, er relativ ny i menneskets historie.

Fodbold er uden tvivl verdens mest populære sport og begivenheder som VM ses af hundredvis af millioner mennesker.

Det er et lettilgængeligt spil, hvor alle kan være med. Det spilles over hele kloden på gader, i baghaver lige så meget som på velholdte fodboldbaner og sporten finder sted både indendørs og udendørs samt den virtuelle verden.

I betragtning af at alt der behøves er en bold, en håndfuld spillere og lidt plads med noget der ligner et mål. Så er det ikke overraskende at sporten har spredt sig over hele kloden.

Boldspil har længe været en del af menneskets leg og spillet fodbold, som vi kender det i dag. Det har været en fast del af livet over hele verden siden det 19. århundrede.

Hvem opfandt fodbold og hvornår? Hvor blev det smukke spil født? Vi tager et kig på sportens historie og oprindelse herunder.

Hvem opfandt fodbold og hvornår?

Fodbold som vi kender det i dag eller på amerikansk ‘soccer’, begyndte i England med de første nedskrevne regler af den såkaldte ‘Football Association’ i 1863.

Reglerne for sporten har siden da gradvist udviklet sig (til eksempelvis i dag, hvor VAR nu bruges), har fodbold mere eller mindre bevaret den samme overordnede struktur og mål.

Forskellige fodboldspil fandtes før dette tidspunkt i England og blev spillet på græsplæner ved offentlige skoler, men uden et standardiseret regelsæt var spillet ret kaotisk.

En række forskellige regelsæt eksisterede, såsom Cambridge-reglerne og Sheffield-reglerne, hvilket betød at der ofte var uenighed og forvirring blandt spillerne.

Selvom ingen enkeltperson realistisk kan påberåbe sig at være ‘opfinderen’ af fodbold, så er Ebenezer Morley blevet omtalt som ‘faderen’ af den engelske Football Association.

Morley var på daværende tidspunkt grundlæggeren af Barnes Football Club og det var hans brev til avisen Bell’s Life, der førte til det historiske møde, som etablerede de nye regler.

Mødet fandt sted den 26. oktober 1863 på Freemasons’ Tavern på Great Queen Street i London. Der var repræsentanter fra 12 klubber og fodboldspillet blev efterfølgende standardiseret.

I dag er fodbold globalt overvåget af FIFA, der blev etableret i 1904 (41 år efter FA).

IFAB (International Football Association Board) er den såkaldte ‘vogter’ af spillets og drives af FIFA.

Hvad var de tidlige former for fodbold?

Selvom England kan bryste sig af at være ‘opfindere’ af moderne fodbold, så er der blevet registeret andre former andre steder i verden og langt tidligere.

Faktisk påstås at den tidligste form for fodbold at være ‘cuju’, som blev spillet i Kina under Han-dynastiet fra 206 f.Kr. til 220 e.Kr.

‘Cuju’ oversættes bogstaveligt til ‘spark bold’ og målet med spillet var at sparke bolden ind i et net. Ligesom senere former for spillet i England, forbød cuju brugen af hænderne.

I det gamle Grækenland eksisterede også et spil, der lignede fodbold. Det blev kaldt ‘episkyros’.

Spillets navn betyder ‘fælles bold’ og det involverede to hold af spillere (med antal sammenlignelige med fodbold) med én bold. Bemærkelsesværdigt var dog, at spillerne havde lov til at bruge deres hænder.

‘Episkyros’ var ofte voldeligt af natur og det antages at være relateret til det senere gamle romerske spil ‘harpastum’, hvilket betyder ‘båret væk’.

Så vi kan se, at mange forskellige fodboldspil opstod over hele verden og ændrede sig over tid.

Heldigvis for fans i dag besluttede FA og FIFA dog at etablere en ny standard. En der kunne nydes af alle over hele verden. Resten er historie.

 

torsdag 1. februar 2024

onsdag 31. januar 2024

tirsdag 30. januar 2024